Uutiset
Ristikkäisvaikutusten arvioinnissa sektoreiden välinen yhteistyö nousee arvoon arvaamattomaan
Kunnilla on erityisen tärkeä rooli kestävän kehityksen toteuttamisessa, mutta kestävyystoimia toteutettaessa on tärkeää tarkastella niiden kokonais- ja ristikkäisvaikutuksia. Ristikkäisvaikutuksilla tarkoitetaan tilannetta, jossa yhtä kestävyyden ulottuvuutta parantava toimi voi tukea myös muita kestävyyden ulottuvuuksia tai olla ristiriidassa näiden kanssa.
Tervetuloa kuulemaan hanketuloksia kuntien kestävyystoimien ristikkäisvaikutusten arvioinnista!
Gaia Consulting ja Sweco ovat kuluneen vuoden aikana tukeneet kuntia ja kaupunkeja kestävää kehitystä edistävien toimien ristikkäisvaikutusten tunnistamisessa ja arvioinnissa sekä positiivisten ristikkäisvaikutusten vahvistamisessa. Nyt on aika esitellä hankkeen tulokset: kuulemme päätöstilaisuudessa hankealustuksen lisäksi hankkeeseen osallistuneiden kuntien näkemyksiä ja kokemuksia sekä kunnallispoliitikkojen kommenttipuheenvuoroja ristikkäisvaikutusten edistämiseen liittyvistä tietotarpeista.
Kestävän kehityksen budjetoinnin opit ja oivallukset
Kestävämmän tulevaisuuden varmistaminen on julkisen sektorin tärkeimpiä tehtäviä. Kestävän kehityksen budjetoinnin hankkeessa kuusi kuntaa kehittivät kestävän kehityksen budjetointiaan. Kuntien työstettäväksi valitut teemat vaihtelivat kokonaisvaltaisesta kestävän kehityksen budjetoinnista, ympäristöbudjetointiin sekä lasten ja nuorten budjetointiin. Tule webinaariin kuuntelemaan, minkälaisia oppeja ja oivalluksia on syntynyt kuuden kaupungin ja kunnan työssä viime syksynä alkaneessa Kestävän kehityksen budjetointi -hankkeessa. Kestävän kehityksen budjetointi -loppuwebinaari järjestetään tiistaina 31.10. klo 9-11 Teamsissä.
Kestävä kaupunki -ohjelman tulosseminaari 13.11.2023 – Ilmoittaudu nyt!
Kestävä kaupunki -ohjelman tulosseminaari järjestetään maanantaina 13.11.2023 klo 10-16. Tervetuloa paikan päälle Sofia Helsingin tiloihin (Sofiankatu 4 C, 00170 Helsinki) tai seuraamaan tilaisuutta etäyhteyksillä!
Kestävä kaupunki –ohjelma on vahvistanut laaja-alaista kestävyysajattelua ja valtion ja kuntien vuoropuhelua
Kestävä kaupunki –ohjelman loppuarvioinnin mukaan ohjelmatyö on ollut vaikuttavaa ja vahvistanut monialaista kestävyysajattelua ja yhteistyötä. Kestävyyden johtamisen kehitystyö on ollut ohjelman erityinen onnistuminen. Jatkossa kestävässä kaupunkikehityksessä tulisi luoda erilaiset toimenpide- ja vaikutuspolut eri kokoisille kunnille.
Ohjelman kolmas tuloskooste julkaistu: Tietoa ja testattuja ratkaisuja sosiaaliseen kestävyyteen
Kestävä kaupunki -ohjelma on julkaissut neljä temaattista tuloskoostetta ohjelman hankkeissa kehitetyistä ratkaisuista. Sosiaalisen kestävyyden tuloskooste kokoaa tietoa ja testattuja ratkaisuja ohjelman sosiaaliseen kestävyyteen liittyvistä hankkeista vuosilta 2019-2023.
Ohjelman neljäs tuloskooste julkaistu: Tietoa ja testattuja ratkaisuja kestävään kaupunkisuunnitteluun
Kestävä kaupunki -ohjelma on julkaissut neljä temaattista tuloskoostetta ohjelman hankkeissa kehitetyistä ratkaisuista. Kestävän kaupunkisuunnittelun tuloskooste kokoaa tietoa ja testattuja ratkaisuja ohjelman kestävään kaupunkisuunnitteluun liittyvistä hankkeista vuosilta 2019-2023.
Save the date: Kestävä kaupunki -ohjelman tulosseminaari 13.11. ja hankkeiden päätösseminaarit
Kestävä kaupunki -ohjelmassa luvassa syksyllä mielenkiintoisia seminaareja, jotka kannattaa laittaa jo nyt kalenteriin. Ohjelman tulosseminaari järjestetään 13.11. ja lisäksi luvassa on seminaareja kestävän kehityksen budjetoinnista, kestävyystoimien ristikkäisvaikutusten arvioinnista ja kestävän kaupunkikehityksen indikaattorityöstä. Ilmoittautumisohjeet kaikkiin seminaareihin julkaistaan syksyllä.
Kokeilut antoivat kaupungeille eväitä entistä vuorovaikutteisempaan kestävyystyöhön
Osana ympäristöministeriön Kestävä kaupunki -ohjelmaa toteutettiin vuosina 2022–2023 kaksitoista kestävän kaupunkikehittämisen kokeilua, jotka keskittyivät osallistamiseen, vuorovaikutukseen ja kestävyysulottuvuuksia läpileikkaaviin ratkaisuihin. Tuloksina syntyi esimerkiksi kestävän kehityksen paikallinen sopimusmalli, kaupungin sisäistä yhteistyötä tukeva resurssiviisaustyön digiportaali sekä uusia tapoja osallistaa asukkaita kaupunkisuunnittelussa ja kunnan kestävyystoimissa.
Tietoa ja työkaluja kestävän kehityksen johtamiseen
Tuloskooste kertoo parhaista kaupunkien johtamiseen liittyvistä käytännöistä ja työkaluista, jotka syntyivät ympäristöministeriön Kestävä kaupunki -ohjelman kestävyyden johtamiseen liittyvissä hankkeissa vuosina 2019–2023.
Liikkumiskäyttäytymisen muuttaminen on haastavaa, mutta mahdollista
Suurin osa 1–5 kilometrin pituisista matkoista tehdään autolla. Jos nämä lyhyet matkat pyöräiltäisiin tai käveltäisiin, sillä olisi suuri vaikutus liikenteen päästöihin. Pyörällä pääsee usein nopeammin perille kuin autolla, kun mukaan lasketaan koko matka-aika pysäköinteineen. Samalla terveyskin kohenee, kun liikutaan lihasvoimin. Mikä ihmisiä estää liikkumasta kestävämmin?
Kestävä kaupunki -ohjelman kehittävä loppuarviointi on käynnistynyt
Kestävä kaupunki -ohjelman juuri käynnistynyt kehittävä loppuarviointi tuottaa tietoa ohjelman tuloksellisuudesta ja vaikuttavuudesta sekä laatii ehdotuksia ohjelman tulosten vakiinnuttamiseen ja kumppanuustoimien suuntaamiseen.
Kunta- ja kaupunkiverkostojen roolia kestävässä kaupunkikehityksessä selvitetään
Ympäristöministeriön Kestävä kaupunki -ohjelma selvittää kaupunki- ja kuntaverkostojen roolia suomalaisessa kestävän kaupunkikehittämisen kokonaisuudessa. Selvityksessä kartoitetaan kaupunki- ja kuntaverkostojen toiminnan vahvuuksia, saavutettuja hyötyjä sekä mahdollisia kehittämiskohteita. Selvitystyö alkaa huhtikuussa verkostokunnille ja -kaupungeille suunnattavalla kyselyllä.
Kuntien ja kaupunkien kestävyystoimien ristikkäisvaikutukset: parempaa päätöksentekoa ja suurempaa vaikuttavuutta
Kunnat ja kaupungit ovat vihreän siirtymän etulinjassa ja tekevät monessa paikassa erittäin kunnianhimoista kestävyystyötä. Kestävyystoimien myönteiset ja kielteiset vaikutukset voivat kuitenkin mennä ristiin: esimerkiksi tehokas rakentamisen tapa voi uhata paikallisia luontoon tai kulttuuriympäristöön liittyviä arvoja. Ympäristöministeriön Kestävä kaupunki -ohjelman osahankkeessa arvioidaan kaupunkien ja kuntien kestävyyshankkeiden ristikkäisvaikutuksia sosiaalisen ja kulttuurisen, taloudellisen, sekä ympäristöllisen kestävyyden näkökulmista.
Tietoa ja testattuja ratkaisuja kaupunkien viherympäristöistä
Tuloskooste kokoaa parhaat käytännöt, kokemukset ja vinkit, jotka syntyivät ympäristöministeriön Kestävä kaupunki -ohjelman viherympäristöön liittyvissä kehittämishankkeissa vuosina 2019–2023.
Tutustu ohjelman tuloksiin!
Kestävä kaupunki –ohjelma (2019-2023) on tuottanut kestävän kehityksen ulottuvuuksia yhdistäviä ratkaisuja kestävään kaupunkikehitykseen. Toimet ovat parantaneet yhdyskuntien päästövähennysten ja sosiaalisen kestävyyden edellytyksiä, tukeneet lähiluonnon monimuotoisuutta ja hyvinvointivaikutuksia sekä vahvistaneet kestävyyden johtamista ja uudenlaisia osallistumisen tapoja.
Tapahtumasarja kuntien kestävyystoimien skaalauksen vauhdittamiseksi
Kuntaliitto järjestää keväällä 2023 yhdessä ympäristöministeriön Kestävä kaupunki -ohjelman kanssa tilaisuuksia kuntien kestävyystoimien skaalauksen vauhdittamiseksi. Skaalauksen parhaita käytäntöjä ja mahdollisia pullonkauloja pohditaan eri sidosryhmille suunnatuissa kolmessa työpajassa. Kaikille yhteisessä lopputilaisuudessa vedetään yhteen hankkeen tuloksia ja skaalauksen jatkoaskeleita.
Kestävän kaupunkikehityksen alueellisten skaalaustyöpajojen sarja käynnistyy
Kestävän kaupunkikehityksen hyvien käytäntöjen levittämiseen tähtäävää alueellisten työpajojen sarjassa pureudutaan 16.3. johtamiseen Kouvolassa, 28.3. sosiaaliseen kestävyyteen Jyväskylässä ja 20.4. kaupunkiluontoon Helsingissä. Tervetuloa!
Tukea kuntien kestävyystyöhön – tunnistamalla toimien ristikkäisvaikutuksia saadaan aikaan parempaa kaupunkikehitystä
Kunnilla on erityisen tärkeä rooli kestävän kehityksen toteuttamisessa, mutta kestävyystoimia toteutettaessa on tärkeää tarkastella toimien kokonais- ja ristikkäisvaikutuksia. Ristikkäisvaikutuksilla tarkoitetaan tilannetta, jossa yhtä kestävyyden ulottuvuutta parantava toimi voi tukea myös muita kestävyyden ulottuvuuksia tai olla ristiriidassa näiden kanssa. Nyt käynnistetty hanke tarjoaa kunnille mahdollisuuden pureutua näiden vaikutusten selvittämiseen ja ratkaisuun kuntien omien konkreettisten kokemusten pohjalta, asiantuntijoiden tuella.
Kaupungit ratkovat kaupunkivihreän, kaupunkisuunnittelun ja hyvinvoinnin kestävyyshaasteita
Kuusitoista kuntaa on lähtenyt mukaan Kestävä kaupunki -ohjelman haastekimpputyöhön. Työ pureutuu vaikeimpiin kestävyyshaasteisiin, joita ei voida ratkoa yhden organisaation tai toimialan sisällä. Työhön on valikoitunut kaupunkien tarpeiden pohjalta kolme teemaa: kaupunkivihreä tiivistyvässä kaupungissa, kestävyystavoitteet huomioiva kaupunkisuunnittelu sekä hyvinvoivat yhteisöt sosiaalisesti kestävässä kaupungissa. Teemoista tekee erityisen haastavia se, että niissä yhdistyvät kestävyyden eri ulottuvuudet.