Yhteistyössä kohti kestävämpiä kaupunkeja
Kestävä kaupunki -ohjelmassa edistettiin kaupunkien ja kuntien kestävää kehitystä sekä käytännön kaupunkikehittämisen että strategisen johtamisen tasolla. Ohjelman pääteemat olivat vähähiilisyys, älykkyys, terveellisyys ja sosiaalinen kestävyys. Uusia ratkaisuja etsittiin näitä teemoja yhdistäviin ja niiden väliin jääviin haasteisiin.
Ohjelmalla tuettiin kumppanuuslähtöisesti erityisesti kaupunkien omaa toimintaa kohti kestävää kaupunkikehitystä. Ohjelma oli myös yksi keskeinen kaupunkikehittämisen strategisen yhteistyön ja valtioneuvoston kaupunkipolitiikkakokonaisuuden työväline.
Työssä ratkottiin kaupunkien yhteisiä kestävyyshaasteita, vahvistettiin kestävyyden johtamista, kehitettiin uusia ratkaisuja käytännön kokeiluissa sekä edistettiin hyvien käytäntöjen skaalaamista eli laajempaa käyttöönottoa. Samalla luotiin osapuolten törmäyttämisen ja yhteiskehittämisen kautta uusia toimintatapoja kaupunkien väliseen vuorovaikutukseen ja valtion ja kaupunkien kumppanuuteen.
Tuotimme kaupunkien ja kuntien laaja-alaista kestävyysmuutosta katalysoivaa tietoa, ratkaisuja ja työkaluja ja tarjosimme kunnille rahallista tukea, asiantuntijasparrausta ja mahdollisuuksia kuntien keskinäiseen kokemusten vaihtoon. Tavoitteena oli, että kaupunkikehitys on jatkossa ympäristöllisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävämpää, kattavammin näitä kestävyyden eri ulottuvuuksia yhteen sovittavaa ja nykyistä enemmän valtion ja kaupunkien kumppanuuteen pohjautuvaa.
5-vuotinen ohjelma toteutettiin vuosina 2019-2023. Ohjelmaa koordinoi ympäristöministeriö ja yhteistyössä olivat mukana kaupungit, kunnat, useat ministeriöt ja muut kestävän kaupunkikehityksen toimijat. Toiminnan taustalla vaikuttivat mm. YK:n maailmanlaajuinen Uusi kaupunkikehitysohjelma sekä YK:n Agenda 2030:n kestävän kehityksen maailmanlaajuiset tavoitteet.