Teemoja kestävään kaupunkiin
Kestävä kehitys jaotellaan usein ekologiseen, sosiaaliseen, kulttuuriseen ja taloudelliseen kestävyyteen. Kestävä kaupunki -ohjelmassa kestävyysteemat on jaoteltu kestävän kasvun tavoitteisiin, joita tukevat vähähiilisyys ja älykkyys, sekä kestävän hyvinvoinnin tavoitteisiin, joita puolestaan tukevat sosiaalinen kestävyys ja terveellinen elinympäristö. Teemat ovat toisiinsa kytkeytyneitä ja toisiaan täydentäviä. Ohjelmassa etsitään ratkaisuja erityisesti teemoja yhdistäviin tai niiden väliin jääviin haasteisiin.
Ohjelman kokeiluissa ja muissa kehittämistoimissa korostuvat erityisesti sosiaalinen kestävyys ja vähähiilisyys. Ratkaisut-sivulla voit tutustua ohjelmassa kehitettyihin ratkaisuihin teemoittain.
Vähähiilisyys
Kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen on välttämätöntä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Arjen suurimpien päästöjen aiheuttajia ovat asuminen, liikkuminen ja ruoka, jotka yhdessä muodostavat 75 % kansalaisten hiilijalanjäljestä. Kaupungit ovat avainasemassa, kun näitä päästöjä pyritään vähentämään. Kaupungit voivat vaikuttaa päästöihin muun muassa kaupunkisuunnittelun, liikennejärjestelyjen sekä julkisten hankintojen kriteereiden avulla
Älykkäät kaupungit
Energiankulutuksen vähentäminen ja energiatehokkuuden lisääminen ovat keskeisiä kestävän kehityksen edellytyksiä. Digitalisaatio, älykkäät palvelut ja palveluketjut voivat sujuvoittaa ja vähentää palveluiden tuottamiseen vaadittavaa energiankulutusta ja työmäärää. Kaupungeissa on monia mahdollisuuksia tehdä kaupunkilaisten palveluista sujuvampia ja älykkäämpiä. Esimerkiksi uudenlaiset liikkumisen palvelut voivat vähentää yksityisautoilua.
Sosiaalisesti kestävät kaupungit
Sosiaalinen kestävyys luo kaikille esimerkiksi mahdollisuuden kouluttautua, saada laadukasta terveydenhuoltoa ja vaikuttaa. Sen tavoitteena on ihmisten tasavertainen kohtelu ja eriarvoisuuden poistaminen. Suomessa on pitkät perinteet segregaation torjunnassa, mutta uusiakin keinoja tarvitaan, jotta eriarvoisuuden kaventaminen sekä asuinalueiden että ihmisten välillä on mahdollista. Yhteisöllisyys luo osallisuutta ja sitouttaa kaupunkilaisia asuinalueeseensa ja sen kehittämiseen. Yhteisöllisyys tarjoaa myös vaikuttamisen keinoja, sillä asukkaiden yhteinen ääni kuuluu kauemmas kuin yksittäisen ihmisen.
Terveelliset kaupungit
Terveellisessä kaupungissa on hyvä ilmanlaatu ja melualtistus on vähäistä niin sisällä kuin ulkonakin. Viheralueet toimivat hyvinvointia tukevina virkistäytymisen ja yhdessäolon paikkoina. Viheralueet- ja rakenteet parantavat myös kaupunkien sopeutumiskykyä ilmastonmuutoksen myötä yleistyviin haasteisiin kuten kaupunkitulviin ja helleaaltoihin sekä luonnon monimuotoisuuden hupenemiseen.
Agenda 2030
Ohjelman taustalla vaikuttavat myös YK:n Agenda 2030:n kestävän kehityksen maailmanlaajuiset tavoitteet. Kesällä 2021 tehdyn kartoituksen mukaan eniten toteutetaan seuraavia tavoitteita:
- 17: Yhteistyö ja kumppanuus
- 11: Kestävät kaupungit ja yhteisöt
- 13: Ilmastotekoja
- 12: Vastuullista kuluttamista
- 3: Terveyttä ja hyvinvointia
- 10: eriarvoisuuden vähentäminen
- 8: Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua