Tietoa ja testattuja ratkaisuja kestävään kaupunkisuunnitteluun − koosteen ratkaisut
Tuloskoosteeseen on koottu parhaat käytännöt ja opit, jotka syntyivät ympäristöministeriön Kestävä kaupunki -ohjelman kestävään kaupunkisuunnitteluun liittyvissä hankkeissa vuosina 2019–2023. Linkit koosteessa esiteltyihin ratkaisuihin löydät tältä sivulta.
Hankkeilla on tuettu kaupunkien ja kuntien kestävän kaupunkisuunnittelun prosesseja ja niiden uudistamista sekä asukkaiden ja muiden ryhmien osallisuutta kaupunkisuunnitteluun. Kooste tuo esiin hankkeissa kehitettyjä ratkaisuja ja antaa ideoita uusista toimintatavoista ja yhteistyömuodoista.
Lataa tuloskooste tästä: Tietoa ja testattuja ratkaisuja kestävien kaupunkien suunnitteluun
Haastekimpputyö 2022-2023: Kestävyystavoitteet huomioiva kaupunkisuunnittelu (Demos Helsinki)
Kaupungit ovat valinneet ratkaistaviksi haasteiksi kaupunkisuunnittelun kasvukoneena ja tilan käytön suunnittelun vajavaisuuden. Kehitteillä on ratkaisuaihio, jolla ekologiset reunaehdot saadaan lukittua jo kaavoitusvaiheessa sekä keinoja rikastaa tilankäytön suunnittelua monialaisella osaamisella ja kunnianhimoisella kestävyysajattelulla.
Pupu, bunny, ’arnab – osallisuus monikulttuurisessa kaupunkiympäristössä (Jyväskylän kaupunki)
Miten parannetaan eri kieli- ja kulttuuritaustaisten osallistumista lähiympäristönsä suunnitteluun? Jyväskylässä kehitettiin keinoja ja kanavia, joilla kerättiin asukkailta kokemuksia, näkemyksiä ja ideoita Pupuhuhdan alueen kehittämiseksi. Helsingissä luotiin kaupunkisuunnitteluun monistettava malli, jolla tavoitetaan vieraskieliset paremmin.
Kaupunkisuunnittelu ja kulttuuritoimi (yhdessä) älykkään ja sosiaalisesti kestävän asukasosallistamisen mallia rakentamassa (Nurmeksen kaupunki, Siuntion kaupunki ja Espoon kaupunki)
Nurmes, Espoo ja Siuntio halusivat luoda kaupunkisuunnittelun tueksi asukasosallistamisen mallin. Jokainen kunta työsti omia kehityskohteitaan kokeilun aikana. Yhteistä niille oli kirjasto vuorovaikutuspaikkana sekä kulttuuritoimen ja kaupunkisuunnittelun uudenlainen linkitys.
Hiedanrantafoorumi (Tampereen kaupunki)
Tampereella luotiin Hiedanrantafoorumin toimintamalli, joka yhdistää asiantuntijat, tiedeyhteisön, yritykset ja kuntalaiset jatkuvaksi kaupunkikehittämisen verkostoksi. Mallia voi hyödyntää kaupunginosien ja -alueiden kehittämiseen kaikkialla Suomessa.
Kamalan hienoa! – Kestävät teot näkyväksi ympäristötaiteen keinoin (Lappeenrannan kaupunki)
Taidekokeilu toi esiin kestävän kehityksen kaupunkisuunnittelua ja siihen kohdistuvia toiveita, kun asukkaat ideoivat ja tekivät taideteoksia kuvataiteen opiskelijoiden kanssa. Vuoropuhelu asukkaiden ja kaupungin välillä vahvistui, ja syntyi uusi toimintamalli kaupungin toimialojen välille sekä kolmannen sektorin ja kuvataiteen opetusta tarjoavien toimijoiden kesken.
Kaupunkiolohuone Hämeensaaressa (Hämeenlinnan kaupunki)
Hämeensaaren paikallinen kaupunkikehityskokeilu tarjosi kohtaamispaikan ja mahdollisti omaehtoisen toiminnan järjestämisen kaupungin yleisillä alueilla. Kaupunkiolohuone paransi sosiaalista osallisuutta ja yhteiskuntavalmiuksia. Toiminta avasi syrjäytymisvaarassa oleville nuorille ja erityisnuorille jatkopolkuja opintoihin ja työelämään.
Kävelevät kaupunkilabrat nuorille (Kangasalan kaupunki, Espoon kaupunki ja Tampereen kaupunki)
Kaupungit loivat digitaalisen ja analogisen tavan tehdä kävely-ympäristön analyysia nuorten kanssa. Nuoret analysoivat reittien ja julkisten paikkojen käveltävyyttä ja kehittämistarpeita kolmessa kaupungissa. Kaupunkisuunnittelu tuli tutuksi nuorille, ja kaavoittajat saivat uusia näkemyksiä, liikennesuunnittelijat parannusehdotuksia ja opettajat uusia työkaluja.
Kokemuksia ja suosituksia keskustojen kestävään kehittämiseen (Elävät kaupunkikeskustat ry)
Mitä kaupungeissa on tehtävä, jotta keskustojen elinvoima säilyy? EKK tuotti jäsenorganisaatioidensa kanssa tietoa ja suositukset keskustojen elinvoimaisuuden säilyttämiseen kolmesta teemasta: elinkeinojen kehittäminen, ruokakauppa keskustoissa ja keskustatapahtumien lisääminen.
Kestävän asemanseutuyhteistyön toimintamalli (Sitowise Oy)
Kahdeksan erilaisen asemanseudun avulla luotiin tilannekuva ja toimintamalleja asemanseutujen kehittämiseksi. Raportista löytyy kehittämisprosessikuvauksia, suosituksia ja käytännön toimenpiteitä toimivan kehittämispolun löytämiseksi.
Ilmastoviisas alue -työkalu kestävien asemanseutujen kehittämiseen (Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY)
Kokeilussa tuotettiin työkalu, joka tukee ilmastoviisaiden asemanseutujen suunnittelua. Työkalu perustuu EU-rahoitteisessa SMART-MR-hankkeessa kehitettyyn Low Carbon District -konseptiin, joka koostuu neljästä osa-alueesta: maankäyttö, asuminen, liikkuminen sekä palvelut ja elinkeinot.