Tietoa ja testattuja ratkaisuja sosiaalisesti kestävään kaupunkiin − koosteen ratkaisut
Tuloskoosteeseen on koottu parhaat käytännöt ja opit, jotka syntyivät ympäristöministeriön Kestävä kaupunki -ohjelman sosiaaliseen kestävyyteen liittyvissä hankkeissa vuosina 2019–2023. Linkit koosteessa esiteltyihin ratkaisuihin löydät tältä sivulta.
Hankkeilla on tuettu asukkaiden hyvinvointia ja osallisuutta sekä autettu kaupunkeja ja kuntia kehittämään sosiaalista kestävyyttä edistäviä prosesseja ja toimintamalleja. Kooste antaa ideoita uusista toimintatavoista ja yhteistyömuodoista sekä kaupunkien poikkihallinnolliseen kehitystyöhön että yhteistyöhön asukkaiden kanssa.
Lataa tuloskooste tästä: Tietoa ja testattuja ratkaisuja sosiaalisesti kestävään kaupunkiin
Asuinalueiden eriytymisen seurantatyökalu seutusuunnitteluun (Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä ja jäsenkunnat)
Tampereen kaupunkiseudulla haluttiin selvittää, onko alueen väestöryhmissä ja asuinalueilla havaittavissa eriytymistä ja jos on, millaisia erityispiirteitä siihen liittyy. Samalla laadittiin toimenpidesuosituksia eriytymisen hallintaan.
Kestävää osallisuutta Lahdessa (Lahden kaupunki)
Tavoitteena oli luoda uusia vuorovaikutteisen kestävyystyön toimintamalleja ja työkaluja osallisuuden kokonaisjohtamiseen sekä vahvistaa sisäisesti osallisuustyötä kaupungin strategian mukaisesti. Jo käytössä ollutta lapsia ja nuoria osallistavaa Skididialogia muokattiin hankkeen aikana kiertotalouden ja vuorovaikutteisen kestävyystyön näkökulmasta. Samalla kehitettiin varhaiskasvatukseen erityinen Miniskididialogi, jonka avulla myös päiväkoti-ikäiset lapset saadaan mukaan keskusteluihin. Lisäksi neljälle asukkaiden ja yhteisöjen alueelliselle kumppanuuspöydälle luotiin vuorovaikutteinen kestävyystyön malli ja Kerro Pois! -konsepti. Tulevan suunnittelun avuksi laadittiin myös osallisuuskartta ja osallisuuden suunnittelupohja.
Hyvät eväät (Hämeenlinnan kaupunki ja alueen toimijat)
Hämeenlinnassa haluttiin löytää uusia luovia tapoja tukea alueellista osallisuutta ja kaventaa eriarvoisuutta. Ensimmäisen kerran puistoruokailu, jalkautuva perhekeskustyö ja nuorten työllistäminen yhdistettiin samaan pakettiin koronakesänä 2020. Toimintaa järjestettiin jo neljännen kerran kesällä 2023.
Asukasenerginen Vaasa - Invånarenergisk Vasa (Vaasan kaupunki)
Hankkeessa toteutettiin osallistuvan budjetoinnin asukasehdotuksissa ja erilaisissa asukastyöpajoissa esiin nousseita toiveita ja toimenpiteitä kestävämpään kaupunkielämään. Lisäksi hyödynnettiin parhaita käytäntöjä EU:n Green Capital -kaupunkien asukastoimista. Sosiaalisesti kestävää kehitystä tuettiin huomioimalla haavoittuvassa asemassa olevien asukasryhmien osallistuminen ja monikielisyys.
Bike Lab Hämeenlinna (Hämeenlinnan kaupunki)
Hämeenlinnassa edistettiin nuorten työllisyyttä ja pyöräilyä luomalla Parolan pyörähuollon ja Ammattiopisto Tavastian kanssa malli, jolla matalan kynnyksen pyöräpajasta voi siirtyä opiskelemaan polkupyörämekaanikon ammatillista osatutkintoa. Koulutus on vakiintunut pysyväksi toiminnaksi ja lisää pyöräalan osaamista Suomessa.
Haastekimpputyö 2022–2023: Hyvinvoivat yhteisöt sosiaalisesti kestävässä kaupungissa (MDI)
Hyvinvoinnin haasteita ratkova kaupunkien ja kuntien kumppanuusryhmä etsii uusia ratkaisuja erityisesti poikkihallinnollisen yhteistyön vahvistamiseen, nuorten tarpeisiin vastaamiseen ja sosiaalisen kestävyyden merkityksen kirkastamiseen. Ratkaisuaihioita kehitetään muun muassa design sprint -menetelmällä.
Kestävän asumisen kummikokeilu (Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY)
Pääkaupunkiseudulla vahvistettiin asukkaiden yhteisöllisyyttä ja tuotiin arjen kestäviä valintoja kahteen Y-Säätiön asuinyhteisöön. Projektissa kehitetty opaskirja esittelee kestävän asumisen kummitoimintamallin ja prosessikuvauksen myös muiden asumisyksiköiden käyttöön.
Sosiaalinen kestävyys ja kiertotalous kunnissa ja kaupungeissa, Reilu Kiertotalous ja Reilun kiertotalouden valmennus (Motiva Oy)
Työssä kartoitettiin sosiaalisen kestävyyden ja kiertotalouden yhtymäkohtia sekä nostettiin esiin hyviä esimerkkejä ja kehityskohteita. Tulokset koottiin Reilun kiertotalouden käsikirjaan, jota hyödynnettiin sosiaalisen kestävyyden ja kiertotalouden teemoja käytännössä yhdistävissä kuntavalmennuksissa.
Täyttä elämää Kuhmossa - Kestävä kehitys elämään arjen teoissa (Kuhmon kaupunki)
Kokeilussa vahvistettiin kuntalaisten osallistumista ja kuntaorganisaation osallisuusosaamista, kehitettiin paikallinen kestävän kehityksen sopimusmalli ja nivottiin kestävän kehityksen työ osaksi lakisääteistä hyvinvointi- ja turvallisuussuunnittelua. Kestävyyttä vahvistavaa vuorovaikutteista työtä kehitettiin myös kulttuurin avulla. Hanke tuottaa uutta tietoa ja toimintamalleja erityisesti alle 10 000 asukkaan kuntien tarpeisiin.