Tietoa ja testattuja ratkaisuja kaupunkien viherympäristöistä -koosteen ratkaisut
Tuloskooste kokoaa parhaat käytännöt, kokemukset ja vinkit, jotka syntyivät ympäristöministeriön Kestävä kaupunki -ohjelman viherympäristöön liittyvissä kehittämishankkeissa vuosina 2019–2023. Linkit koosteessa esiteltyihin ratkaisuihin löydät tältä sivulta.
Lataa tuloskooste tästä: Tietoa ja testattuja ratkaisuja kaupunkien viherympäristöistä
Moninäkökulmaisten yleisten alueiden tarkastelukehikko (Espoon kaupunki)
Espoossa haluttiin löytää uusi työskentelytapa monialaisen kaupunkisuunnittelun helpottamiseksi. Syntyi ajattelukehikko, joka voi auttaa myös muita kaupunkisuunnittelijoita yhteensovittamaan ja huomioimaan erilaisia kestävän kehityksen näkökulmia ja tavoitteita. Kehikko on saatavilla käyttöön ja eteenpäin kehitettäväksi Rambollin Tiia Valtoselta: [email protected]
Aluetoimikuntien avulla kestävän kehityksen toimintamalli osaksi asukkaiden arkea (Kouvolan kaupunki)
Kouvolassa ideoitiin ja kokeiltiin uusia keinoja, joilla voi edistää kestäviä toimintatapoja ja lähiluonnon monimuotoisuutta. Viisi aluetoimikuntaa olivat aktiivinen linkki asukkaiden, yritysten, järjestöjen, oppilaitosten, kaupungin viranomaisten ja muiden osallistuvien tahojen välillä.
Haastekimpputyö 2022–2023: Kaupunkivihreä tiivistyvässä kaupungissa (Suomen ympäristökeskus)
Yhdeksän kuntaa pohtii parhaillaan pienryhmissä neljää kaupunkivihreään liittyvää haastetta. Vertaistuki ja -oppiminen – esimerkiksi muista kaupungeista kuullut esimerkit – lisäävät jo nyt osallistujien ratkaisukeinoja suunnittelutyössä. Yhteistyön tuloksia saadaan marraskuussa 2023.
Erityisryhmien ulkoilualueiden kehittäminen (Lapuan kaupunki)
Kun Liuhtarin ulkoilualuetta kehitettiin yhdessä, syntyi aitoja kohtaamisia erilaisten asukasryhmien välille, lisää yhdenvertaisuutta ja uutta, kiinnostavaa yhteistyötä kaupungin eri osastojen välillä. Työtä edistettiin luovilla työpajoilla ja yhteisöllisellä toiminnalla.
Hiilinielut ja lähivihreä kasvavilla kaupunkiseuduilla (Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä)
Mikä on kaupunkivihreän ja kuntien luonnontilaisten alueiden potentiaali toimia päästöjä sitovina hiilinieluina? Tätä tutkittiin Tampereella, ja samalla lisättiin kahdeksan kunnan asukkaiden tietoisuutta lähivihreän hyvinvointivaikutuksista.
Lähde-puiston yhteisöllinen taidepuutarha (Iin kunta)
Nyt Suvantolan Lähde-puistossa yhdistyvät taide ja luonto, kun paikalle luotiin yhdessä yhteisöllinen taidepuutarha. Hyvinvointipuisto aktivoi asukkaita ja tukee heidän hyvinvointiaan, ja kunnan eri organisaatiot, yritykset ja yhdistykset saivat tilaisuuden tehdä aivan uudenlaista yhteistyötä.
Yhteisöllistä vertikaaliviljelyä (InnoGreen)
Espoon Kerassa tuotiin lähivihreää erityiseen rakennettuun ympäristöön eli logistiikkakeskukseen.
Samalla testattiin puurakenteista, tilaa jakavaa ulkoviherseinää, joka tulosten perusteella soveltuu hyvin kaupunkiviljelyyn. Keran mallilla voi luoda kestävän viljelyalueen korttelipihaan.
Esteetön aistipolku (Jämsän kaupunki)
Jämsässä ideoitiin yhdessä asukkaiden kanssa mindfullness-puisto, jossa luonnosta kumpuavia aistielämyksiä rikastutetaan taiteella ja teknologialla. Puisto palvelee kuntalaisten lisäksi matkailijoita ja terveydenhuoltoa, ja tuo vastapainoa hektiselle elämäntavalle.
Tiimihenkeä ja työhyvinvointia luontoympäristössä (Oulun yliopiston täydentävien opintojen keskus)
Oulun yliopistossa valmennettiin tiimejä yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa, sillä luonto- ja puutarhaympäristö rauhoittaa, rentouttaa ja edistää työyhteisössä tarvittavaa luovuutta. Pelillinen valmennus toi tuloksia: saatiin lisää työhyvinvointia sekä toimivampaa verkostoitumista, psykologista turvallisuutta ja yhteisöllisyyttä.
Haastekimpputyö 2019–2020: Elämänmittainen lähivihreäpolku –tietopaketti (Suomen ympäristökeskus)
Tämä tietopaketti auttaa kaupunkipäättäjiä ja -suunnittelijoita työssään: se kokoaa napakasti yhteen tutkimustietoa ja esimerkkejä luonnon ja viheralueiden vaikutuksista fyysiseen terveyteen, mielen hyvinvointiin, sosiaaliseen hyvinvointiin ja liikkumiseen.
Miten monimuotoista luontoa voisi kierrättää? Keinoja biodiversiteetin vaalimiseen kuntien kiertotaloudessa (Suomen ympäristökeskus ja Villi vyöhyke ry.)
Kiertotalous voi tukea luonnon monimuotoisuutta: Selvitys esittelee konkreettisia käytännön
keinoja, joilla kunnat voivat kehittää esimerkiksi luontoarvoiltaan heikkoja alueita. Keinoja ovat esimerkiksi lahopuun tai paikallisen siemenpankin hyödyntäminen.