16 kuntaa otti vauhtiaskelia kuntalaisten osallisuuden edistämiseksi
Kaupungeilta ja kunnilta peräänkuulutetaan kuntalaisten osallisuuden edistämistä, mutta ajantasaista tukimateriaalia tähän työhön ei ole ollut saatavilla. Suomen ympäristökeskus ja Et May Oy ovat yhdessä Kuntaliiton kanssa koonneet “Saa kuulua! Oivalluksia osallisuuteen kaupungeissa ja kunnissa” -inspiraatiopaketin, joka sisältää helppokäyttöisiä ja innostavia neuvoja ja vinkkejä osallisuuden edistämiseen kunnissa.
Paketti on suunnattu erityisesti kuntien viranhaltijoille, mutta sitä voivat hyödyntää myös kansalaistoimijat, järjestöt ja yritykset. Hanke on osa ympäristöministeriön Kestävä kaupunki -ohjelmaa.
“Saa kuulua!” -julkaisuun voi tutustua sivulla kestavakaupunki.fi/osallisuus. Tutustumisen voi aloittaa katsomalla kaksi videota, joilla nuoret tulkitsevat osallisuuden oivalluksia omista näkökulmistaan:
Saa kuulua! ja videot julkaistiin 20.8. Kuntademokratiaverkoston ja ympäristöministeriön Kestävä kaupunki -ohjelman verkkotilaisuudessa. Saa kuulua! on Google Slides -dokumentti, jota voi myös kommentoida ainakin elokuun 2020 loppuun asti. Lopullinen versio ilmestyy kestavakaupunki.fi/osallisuus-sivulla syys-lokakuussa 2020.
12 oivallusta osallisuudesta - konkreettisia neuvoja kaupungeille ja kunnille
Saa kuulua! tarjoaa käytännön kokemukseen perustuvia oivalluksia ja tutkimukseen pohjautuvaa tietoa, jolla pyrimme vastaamaan kuntien esiin nostamiin tarpeisiin. Kuntaorganisaatioille saattaa tulla yllätyksenä digiaikakautemme omaehtoinen kansalaistoiminta, esimerkiksi kuntalaisten oma ehdotus yleiskaavaksi tai budjetiksi. Inspiraatiopakettimme antaa näihin tilanteisiin konkreettisia neuvoja ja esimerkkejä. Aivan keskeistä on huomata, että kuntalaisten itsehallinnon vakavasti ottava kunta ei vain tuota palveluja, vaan muotoilee toimintansa kuntalaisten kanssa heiltä saamiensa tehtävänantojen pohjalta. Sosiaalinen kestävyys edistyy, kun samalla kehitetään osallisuuden yhdenvertaisuutta”, kertoo erikoistutkija Maija Faehnle Suomen ympäristökeskuksesta.
Saa kuulua! -julkaisun 12 oivalluksen muodostamisessa on hyödynnetty tutkimustietoa, kahdessa avoimessa Erätauko-keskustelussa kuntien ja kansalaisyhteiskunnan toimijoilta kerättyjä ajatuksia, Kestävä kaupunki -ohjelman sosiaalisten kestävyyden kokeilujen kanssa käytyä keskustelua sekä verkossa etenkin Kestävä kaupunki -ohjelman Virtuaalikortteli-alustalla koottua palautetta.
16 kuntaa kehitti ja syvensi osallisuustyötään
Parainen on yksi 16 kunnasta, jotka ottivat keväällä 2020 kirin kuntalaisten osallisuuden edistämisessä. Kestävä kaupunki -ohjelman osallisuussparrauksessa kunnat ottivat Saa kuulua! -oivallusjulkaisun luonnoksen käyttöön ja saivat paikallisiin osallisuuden haasteisiin apua erityisasiantuntijoilta.
“Keskustelimme sparraajan kanssa muun muassa aktiivisista viranhaltijoista, jotka vievät kuntalaisten ideoita eteenpäin. Päätimme perustaa aktivistiviranhaltijaryhmän, veimme idean kaupungin johtoryhmälle ja ryhmän toiminta on nyt alkamassa, kertoo Paraisten hyvinvointikoordinaattori Paula Sundqvist.
Vantaan kaupunki löysi keinoja parantaa maahanmuuttajien mahdollisuuksia vaikuttaa elinympäristöönsä osallistuvan budjetoinnin kautta. Oulu panosti kaupunkilaisten oman aktiivisuuden arvostuksen nostamiseen, Hollola taas lujitti osallisuusohjelmaansa lähtien osallisuustyön perimmäisen tavoitteen kirkastamisesta. Tampereella pohdittiin kansalaistoiminnan tukemista Saa kuulua! -paketissa esitettyjen uusien kriteerien avulla.
Hanke on toteutettu osana ympäristöministeriön koordinoimaa Kestävä kaupunki –ohjelmaa.