Hyppää sisältöön

Tuotekehitys starttaa asukkaiden ideoista

Julkaisuajankohta 4.8.2021 13.30
InnoGreenin Mats, Mikko sekä viherrakenne kaupunkiviljelyyn. © Kuva: Espoon Kaupunki

Innovatiivisia viherratkaisuja kehittävä InnoGreen rakensi 2020-2021 Espoon Keraan vehreän kaupunkikeitaan osana Kestävä Kaupunki -kokeiluja. Espoon kaupungin kanssa yhteistyössä toteutetun kaupunkikeitaan tärkeimpiä tavoitteita oli saada alueen asukkaat mukaan kestävän kaupungin kehitystyöhön. Nyt yrityksellä on työn alla tuote, joka on saanut kimmokkeensa kaupunkilaisten ideoista, kirjoittaa InnoGreenin Siiri Varis.

Kokeilu avasi silmämme!

InnoGreen sai keväällä 2020 Kestävä Kaupunki -rahoitusta projektiin, jonka tavoitteena oli kartoittaa ekologisesti ja sosiaalisesti kestävän kaupunkirakentamisen mahdollisuuksia. Samana kesänä Keraan nousi vehreä kaupunkikeidas, jossa testattiin paitsi uusia, ekologisempia viherrakenteita, myös vihreän tilan vaikutusta yhteisöllisyyteen. Kokeilu on kantanut hedelmää: parhaillaan Keran kaupunkikeitaalla kukoistaa toinen kasvukausi ja konseptin tuotteistaminen on työn alla.

Kokeilu Kerassa paransi ymmärrystämme kaupungin asukkaiden todellisista tarpeista. Luontokosketus on ihmisen perustarve. Vihreän tilan kaipuuseen kytkeytyy myös toive paikasta, jossa voisi viettää aikaa yhdessä. Tämän oivalluksen sekä asukkaiden inspiroivien ideoiden pohjalta lähdimme InnoGreenin Tutkimus- ja tuotekehitystiimissä kehittämään konseptia, jonka avulla kaupungin rakenteet voisivat tukea paremmin paitsi luonnon, myös asukkaiden hyvinvointia.

Huomisen kaupunki rakennetaan asukkaiden kanssa

Kestävä Kaupunki -hankkeessa yhteistyö Espoon kaupungin ja Kera-kollektiivin kaupunkiviljelijöiden kanssa toi asiakkaan ja loppukäyttäjän näkökulman osaksi tuotekehitystä. Asukkaiden osallisuus oli ensisijaisen tärkeää, sillä yhdessäolon paikkaa kehitettiin juuri heille. 

Keran Kestävä Kaupunki -kokeiluun osallistuneille viljelijöille toteutetussa kyselyssä ilmeni, että lempiasioita projektissa olivat yhteinen tekeminen, uusiin ihmisiin tutustuminen ja se, että sai todella laittaa kädet multaan. Yhteisöllisyyden mahdollistavat rakenteet, jotka kutsuvat viihtymään, ovat tärkeitä asukkaiden hyvinvoinnin kannalta. Jotta tilasta voi saada aidosti viihtyisän, tulee sitä suunnitellessa kuitenkin aidosti kuulla, mitä tilan käyttäjät toivovat ja tarvitsevat. 

Keran kaupunkikeitaan onnistuneen yhteistyön tuloksena syntyneen konseptin, vehreän tilanjakajan, ensimmäinen kokeilu rakennettiin Malminkartanoon heinäkuussa 2021. Vihreän tilan käyttäjille järjestetään kesän aikana yhteistä tekemistä mahdollisuuksien mukaan. Sekä Keran kaupunkikeitaalta että Malminkartanon vehreältä tilanjakajalta löytyy QR-koodi, jonka kautta vierailija voi jättää ideoitaan ja ajatuksiaan viherrakenteesta - jätä sinäkin, jos pyörit kulmilla.

Lue lisää InnoGreenin tutkimus- ja tuotekehityksestä: innogreen.fi/tutkimus/

Kirjoittaja

Siiri Varis on InnoGreenin Tutkimus- ja kehitystiimissä, ja hänen vastuullaan on yrityksen projektiviestintä.

Blogi
Sivun alkuun