Vauhtia kuntasi kestävän kehityksen budjetointiin – hae mukaan 31.8.2022 mennessä
Kunnat ovat avainasemassa kestävän kehityksen edistämisessä. Kuntien resurssit ovat kuitenkin niukat. Samaan aikaan pitäisi tunnistaa taloudellisesti vaikuttavia toimia, joissa on mukana myös kestävän kehityksen tavoitteita.
Kestävän kehityksen budjetointi -kehitystyössä tavoitteena on tunnistaa kestävän kehityksen ja talouden linkityksiä sekä kytkeä kestävä kehitys kuntien talouden suunnittelun ja seurannan prosesseihin. Teeman pitää olla kestävyyden eri ulottuvuuksia läpileikkaava. Haemme kuntia mukaan kehittämään kestävän kehityksen budjetointia kestävyyden eri ulottuvuuksia läpileikkaavassa teemassa.
Kestävän kehityksen budjetoinnilla tarkoitetaan jonkun kestävän kehityksen teeman budjetin sisällyttämistä talousarvioon. Tällaisia ovat mm. osallistava budjetointi, lapsibudjetointi ja sukupuolitietoinen budjetointi. Ilmastoteemassa vastaavaa kehittämistyötä on tehty Fisu-verkoston REETTA-erillishankkeessa. Tässä hankkeessa kehitettävistä teemoista on poissuljettu ilmasto ja kiertotalous, sillä näitä teemoja kehitetään muissa ympäristöministeriön ohjelmissa.
Kestävän kehityksen budjetointi -hanketta toteuttaa Motiva Oy, ja se on osa ympäristöministeriön koordinoimaa Kestävä kaupunki -ohjelmaa.
Kestävän kehityksen budjetointiin osallistuvat kunnat saavat:
- vauhtia ja ideoita kestävän kehityksen liittämiseksi osaksi kunnan talouden suunnittelun ja seurannan prosesseja
- ymmärrystä kehitystarpeista, aikajänteestä ja vaadittavista resursseista kestävän kehityksen budjetoinnin viemiseksi kunnan toimintaan
- sitoutettua laajasti kuntaorganisaation eri rooleissa toimivia kunnan työntekijöitä
- kehitettyä kunnan toimintaa, jossa tunnistetaan vaikuttavimpia toimenpiteitä valitussa teemakokonaisuudessa
- jaettuja kokemuksia ja oppeja toisilta kunnilta ja yhteenvedon muiden kuntien tunnistamista vahvuuksista ja kehityskohteista.
Kehitystyön sisältö ja aikataulu:
- Kuntahaku auki 31.8.2022 asti.
- Valitut kunnat julkistetaan 15.9.2022.
- Mukaan valittujen kuntien kehitystyö käynnistyy lokakuussa 2022.
- Syksyllä 3 työpajaa ja kehityskokonaisuuksien käynnistäminen: aloitustapaaminen 19.9. klo 12-14 sekä työpajat teemojen valinnasta 6.10. klo 12-15 ja 9.11. klo 9-12.
- Vuonna 2023 kehityskokonaisuudet käynnissä (kaksi rinnakkaista, joista kunta osallistuu yhteen).
- Kehityskokonaisuus sisältää muutamia yhteisiä työpajoja, kuntakohtaista sparrausta, kunnan omaa työstöä sekä yhteistä ideointia ja tiedonjakamista.
- Työ päättyy 11/2023, kuntien aktiivinen työstöosuus jo hieman aikaisemmin.
Mukaan mahtuu kuudesta (6) – kymmeneen (10) kuntaa.
Osallistuvien kuntien kanssa selvitetään ja työstetään, miten kestävyyden eri ulottuvuuksia läpileikkaavia, kuten sosiaalisesti kestävä luontobudjetointi, teemoja voidaan yhdistää kunnan talousjohtamisen prosesseihin, ja millaisia uusia toimintatapoja tai menetelmiä se vaatii. Kehitettävä teema voi pohjautua esimerkiksi Agenda 2030 -teemoihin. Kehitettävä teemakokonaisuus voi olla myös jo käytössä oleva budjetointi, kuten osallistava budjetointi tai lapsibudjetointi. Tällöin kunta voi ilmoittaa jatkokehitettäväksi jo olemassa olevan budjetoinnin, jossa kestävyyden eri teemat kytkettäisiin talouden prosesseihin vielä läpileikkaavammin. Teemojen työstön yhteydessä myös rajataan tarkemmin osakokonaisuudet, joihin kunnissa keskitytään. Osallistuva kunta sitoutuu kehittämään yhtä teemaa yhdessä kehityskokonaisuudessa.
Hae mukaan 31.8. mennessä tällä lomakkeella!
Kunta voi hakea mukaan, jos...
- kehitettävän teema voidaan viedä konkreettisesti viimeistään kunnan vuoden 2024 budjettiin, työstö 2023 aikana.
- kehitettävä teema liittyy kunnan strategiaan.
- kunta sitoutuu työskentelyyn:
- kunta sitoutuu osallistumaan työpajoihin ja kuntakohtaiseen sparraukseen
- kunta sitoutuu kuntakohtaiseen työstöön kehitettävässä teemassa kunnan omalla työpanoksella
- hankkeen aikana mukana on henkilö sekä kehitettävän teeman toimialalta että talouspuolelta.
- kunta sitoutuu pitämään muutaman esityksen omasta kehityskokonaisuudestaan vuoden 2023 aikana eri tilaisuuksien yhteydessä. Nämä sovitaan erikseen tarkemmin.
Lisätiedot:
- Okariina Rauta, Motiva (ajanjaksolla 14.6.-24.6., 1.8-.5.8. ja 15.8.-31.8.)
[email protected] ja gsm +358 (0)413247621 - Susanna Suomalainen, Motiva (ajanjaksolla 14.6.-31.8.)
[email protected] ja gsm +358 (0)503536228
Hae mukaan 31.8. mennessä tällä lomakkeella!
Muut ajankohtaiset yhteistyömahdollisuudet
Etsimme nyt kuntia mukaan testaamaan kestävän kaupunkikehityksen indikaattoreita, kehittämään kestävän kehityksen budjetointia sekä ratkomaan yhteisiä kestävyyshaasteita kolmessa eri teemassa: hyvinvointi, kaupunkivihreä sekä kestävyystavoitteet huomioiva kaupunkisuunnittelu. Lue lisää uutisesta Ajankohtaisia osallistumisen mahdollisuuksia Kestävä kaupunki –ohjelmassa!