Tervetuloa testaamaan ja kehittämään kestävän kaupunkikehityksen indikaattoreita!
Kiinnostaako kestävän kaupunkikehityksen seuranta? Haluaisitko päästä kokeilemaan yhdessä kehitettyjä indikaattoreita käytännössä?
Päämääränä on saada aikaiseksi niin hyvin toimiva kestävän kaupunkikehityksen avainindikaattorisarja, että se voitaisiin ottaa laajasti käyttöön Suomen kunnissa. Haemme kiinnostuneita kuntia osallistumaan KEKANUA-hankkeessa laadittujen kestävän kaupunkikehityksen avainindikaattoreiden testaamiseen ja johtamisjärjestelmään integroimiseen.
Kestävän kaupunkikehityksen indikaattorityön jatkohankkeessa Ilo irti indikaattoreista! (KEKANUA II) tavoitteena on kestävän kaupunkikehityksen avainindikaattoreiden käytännön testaus erikokoisissa kaupungeissa ja kunnissa sekä niiden integrointi kuntien johtamisen, suunnittelun ja seurannan prosesseihin. Hankkeen alkuvaiheeseen sisältyy myös aiemman hankkeen ja jatkohankkeen työtä yhteen kytkevää indikaattoreiden metadatan määrittelytyötä, jolla varmistetaan, että samaa indikaattoria koskevat mittaukset tehdään vertailukelpoisella tavalla. Hanke alkaa kesällä 2022 ja päättyy marraskuussa 2023.
Hankkeen toteuttaa Suomen ympäristökeskus SYKE sekä Motiva Oy, ja se on osa ympäristöministeriön koordinoimaa Kestävä kaupunki -ohjelmaa.
Mitä osallistuja saa?
Osallistujat saavat tukea hanketiimiltä ja vertaistukea toisiltaan indikaattoritiedon keruuseen ja hyödyntämiseen kuntien johtamisjärjestelmissä.
Osallistumisen tapoja on kaksi:
- Mukana voi olla indikaattoreiden testauksessa, jolloin saa myös hanketiimiltä kohdennettua tukea ja vertaistukea muilta kunnilta. Testaamiseen liittymisen etuna on myös se, että pääsee parhaiten vaikuttamaan mittaustavan määrittelyihin
- Mukana voi olla vain seuraamalla hankkeen edistymistä ja jakaa kunnan indikaattoreiden käyttöön liittyviä tuloksia ja indikaattoritietoja kirjallisessa muodossa.
Osallistuminen
- Ilmoittautukaa mukaan lomakkeella 15.8. mennessä.
- Seuraavassa vaiheessa yhteyshenkilölle lähetetään webropol-kysely, jossa pyydetään lisätietoja kunnassa jo tehdystä indikaattorityöstä ja pyydetään kuntaa nimeämään henkilöitä pienryhmiin (jaottelu on luultavasti seuraava: sosiaalisen kehityksen indikaattorit, ympäristöindikaattorit ja kestävän talouden indikaattorit). Pienryhmiin kuuluu siis projektin tutkijaryhmän (SYKE ja MOTIVA) edustajat ja kuntien edustajat (osallistumistaso 1, ks. yllä). Kyselystä saatujen tietojen pohjalta projektiryhmä suunnittelee tarkemman työsuunnitelman projektille kuitenkin siten, että se noudattelee hankesuunnitelmaa
- Hankkeen aluksi syksyllä 2022 pidetään aloitustyöpaja (etä- tai hybridimoodissa), jossa projektin tavoitteet, menetelmät ja työtavat esitellään ja perustetaan pienryhmät eri teemojen indikaattoreiden käsittelyyn. Työryhmätyöskentelyn painopiste asettuu syksylle 2022 ja vuodelle 2023, painottuen erityisesti keväälle 2023.
- Pienryhmät työskentelevät niissä erikseen sovittavan aikataulun mukaisesti. Pienryhmissä sovitaan mm. metadatamäärittelyistä ja tiedonhausta sekä pohditaan tiedon kohdentamista kuntien päätöksentekoon liittyviin prosesseihin ja dokumentteihin.
Lisätietoja:
Nufar Finel 13.6-26.6 ja 18.7->
Tapio Reinikainen 27.6-4.7 ja 15.8->
[email protected]
Muut ajankohtaiset yhteistyömahdollisuudet
Etsimme nyt kuntia mukaan testaamaan kestävän kaupunkikehityksen indikaattoreita, kehittämään kestävän kehityksen budjetointia sekä ratkomaan yhteisiä kestävyyshaasteita kolmessa eri teemassa: hyvinvointi, kaupunkivihreä sekä kestävyystavoitteet huomioiva kaupunkisuunnittelu. Lue lisää uutisesta Ajankohtaisia osallistumisen mahdollisuuksia Kestävä kaupunki –ohjelmassa!