Tietoa ja työkaluja kestävän kehityksen johtamiseen - koosteen ratkaisut
Tuloskooste kertoo parhaista kaupunkien kestävän kehityksen johtamiseen
liittyvistä käytännöistä ja työkaluista, jotka syntyivät ympäristöministeriön Kestävä kaupunki -ohjelman hankkeissa vuosina 2019–2023. Linkit koosteessa esiteltyihin ratkaisuihin löydät tältä sivulta.
Lataa tuloskooste tästä: Tietoa ja työkaluja kestävän kehityksen johtamiseen
Kestävän kaupunkikehityksen seuranta helpottuu oikeiden indikaattorien avulla (Suomen ympäristökeskus ja Motiva)
Kestävän kaupunkikehityksen indikaattorit (KEKANUA) -hankkeessa tuotettiin kvantitatiiviset indikaattorit ja indikaattoritieto YK:n Uuden kaupunkikehitysohjelman NUA:n kansalliseen raportointiin, jonka jälkeen tehtiin ehdotus kansallisista kestävän kaupunkikehityksen avainindikaattoreista. 46 avainindikaattorin sarja pohjautuu olemassa olevien indikaattoreiden läpikäyntiin, yli 60 organisaation yhteiseen työpajaprosessiin ja tutkijoiden analyysiin.
Ilo irti indikaattoreista! KEKANUAII -jatkohankkeessa indikaattoreita testataan ja kehitetään
edelleen eri kokoisten kaupunkien ja kuntien kanssa. Lisäksi indikaattoreita viedään kuntien johtamisen, suunnittelun ja seurannan prosesseihin.
Kestävän kaupunkikehityksen foorumi (Sitowise)
Kestävän kaupunkikehityksen foorumi luotiin edistämään ja tehostamaan kuntien vähähiilisyystyötä yhteiskehittämisen ja asiantuntijatuen avulla. Foorumi on kokonaisvaltainen yhteiskehittämisen malli, joka koostuu kunnan sisäisestä yhteistyöstä, asiantuntijasparrauksesta ja työtä tukevista menetelmistä, kuten juurisyyanalyysistä.
Kestävyystoimien ristikkäisvaikutusten arviointi (Gaia Consulting ja Sweco)
Jokaisella kunnan tai kaupungin kestävyystoimella voi olla erilaisia vaikutuksia myös muihin kestävyyden osa-alueisiin. Kestävyystoimien ristikkäisvaikutusten arviointi-hankkeessa kunnat oppivat tunnistamaan ristikkäisvaikutuksia paremmin sekä vahvistamaan positiivisia ja vähentämään ei-toivottuja vaikutuksia.
Kestävän kehityksen budjetointi (Motiva)
Kestävän kehityksen budjetointi -kehitystyössä tavoitteena on tunnistaa kestävän kehityksen ja talouden linkityksiä sekä kytkeä kestävä kehitys kuntien talouden suunnittelun ja seurannan prosesseihin.
Kestävyyden tavoitteenasettelun ja seurannan kehittäminen (MSDI)
36 kestävyyden eri vaiheissa olevaa kuntaa työstivät yhdessä kestävän kehityksen seurantaansa. Näin syntyi suosituksia kestävän kehityksen edistämiseksi kunnissa ja kuntien kestävyystyön tukemiseksi kansallisella tasolla.
Kestävän kehityksen tulevaisuuspaja (TUPA) (Espoon kaupunki)
Tulevaisuuspajassa vahvistettiin Espoon oman ohjelmatyön asukaslähtöisyyttä ja osallisuutta. Uudenlainen osallisuusmalli toi asukkaiden äänen tiiviimmin mukaan kaupungin kestävän kehityksen työhön ja auttoi tarkastelemaan erilaisia tavoitteita heidän näkökulmastaan.
Nuoret ilmasto- ja kestävän kehityksen työn kirittäjinä (Varsinais-Suomen liitto ja Valonia)
Salossa lisättiin nuorten ja päättäjien välisiä kohtaamisia sekä nuorten mahdollisuutta vaikuttaa päätöksentekoon. Hankkeessa kehitetty demokratiakasvatuksellinen toimintamalli on helposti muidenkin kuntien hyödynnettävissä.
REDI(4)2030 = Jyväskylän kaupungin resurssiviisaustyön digiportaali – tiedolla johtamisen ja viestinnän vahvistaminen yhteisellä matkalla kohti hiilineutraalia kaupunkia 2030 (Jyväskylän kaupunki)
Jyväskylässä kehitettiin Ympäristövahti-yhteistyöalusta, jota käytetään aktiivisesti kaupungin poikkihallinnollisen resurssiviisaustyön johtamisessa, seurannassa ja päätöksenteossa. Verkkosivupohjainen palvelu seuraa asetettuja tavoitetiloja, mittareita ja toimenpiteitä.
Resurssiviisaustoimenpiteiden vaikuttavuuden mittaaminen kestävien kaupunkien johtamisen tukena (REMI) (Suomen ympäristökeskus)
FISU-verkoston (Finnish Sustainable Communities) yksitoista kuntaa ja FISU-palvelukeskus laativat indikaattoreita, jotka mittaavat resurssiviisautta edistävien toimien vaikuttavuutta. Indikaattoreilla tuetaan kaupunkien kestävyyttä edistävää johtamistyötä.
USO 6 Kestävä kuntajohtaminen -verkostohankkeen osana toteutettava kuntien kestävän kehityksen johtamisen edistäminen (Kuntaliitto)
Uuden sukupolven organisaatiot -verkostohanke (USO) keskittyi SDG-viitekehyksen integrointiin kuntien strategioihin, johtamisen prosesseihin ja toimintatapoihin. Yhdessä pohdittiin myös kaksoisjohtamista eli operatiivisen ja poliittisen johtamisen limittymistä. Samalla tehtiin Kuntaliiton ja 54 kunnan ja muiden kumppanien kanssa Kestävät kunnat -ennakointityötä.
Esiselvitys kestävän kaupunkikehityksen kansainvälisten rahoitus- ja yhteistyömahdollisuuksien tehokkaammasta hyödyntämisestä (PDGE)
Esiselvityksessä hahmoteltiin kestävän kaupunkikehityksen kansainvälisen rahoituksen kokonaisuutta: rahoitusmahdollisuuksia ja rahoituksen saamista tukevia verkostoja ja foorumeja. Selvitys käsittää EU:n kansainväliset ohjelmat ja keskeiset pohjoismaiset rahoitusmahdollisuudet
Vipinää kestävään kehitykseen - Agenda 2030-työkirja kunnille (Demos Helsinki)
Kunnille suunnattu opas kestävyyden johtamiseen tukee YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden tulkintaa ja hyödyntämistä paikallistason poikkihallinnollisessa kestävässä kehityksessä.