Teman för hållbara städer
Hållbar utveckling delas ofta in i ekologisk, social, kulturell och ekonomisk hållbarhet. I programmet för hållbara städer har temana delats upp i olika mål för hållbar utveckling, som främjas av en koldioxidsnål och smart utveckling, samt i mål för hållbar välfärd, som främjas av social hållbarhet och en sund livsmiljö. Temana är kopplade till varandra och kompletterar varandra. Programmet efterlyser nya lösningar särskilt på utmaningar som antingen förenar dessa teman eller som faller mellan dem.
Koldioxidsnålhet
Att minska utsläppen av växthusgaser är nödvändigt för att klimatförändringarna ska kunna begränsas. Till vardags orsakas de största utsläppen av boende, transporter och mat. Dessa står tillsammans för 75 procent av vårt koldioxidfotavtryck. Städerna har en nyckelroll när det gäller att minska dessa utsläpp. Städerna kan påverka utsläppen bland annat med hjälp av stadsplanering, trafikarrangemang och kriterier för offentlig upphandling.
Smarta städer
Att minska energiförbrukningen och öka energieffektiviteten är centrala förutsättningar för hållbar utveckling. Digitalisering, smarta tjänster och servicekedjor kan minska den energiförbrukning och arbetsinsats som behövs för att tjänster ska kunna produceras. I städerna finns det gott om möjligheter att förse invånarna med smidigare och smartare tjänster. Till exempel kan nya typer av rörlighetstjänster minska privatbilismen.
Socialt hållbara städer
Social hållbarhet innebär att alla har möjlighet att till exempel utbilda sig, få högklassig hälso- och sjukvård och påverka. Målet är att människor ska behandlas likvärdigt och att ojämlikhet ska bekämpas. Finland har en lång tradition av att motarbeta segregation, men det behövs också nya metoder för att ojämlikheten ska minska såväl mellan bostadsområden som mellan människor. Gemenskap skapar delaktighet och gör att invånarna engagerar sig i sitt bostadsområde och i utvecklingen av det. Gemenskapen ger också påverkansmöjligheter, eftersom invånarnas gemensamma röst hörs bättre än den enskilda människans.
Friska städer
I en frisk stad är luftkvaliteten god och bullerexponeringen låg både inomhus och utomhus. Grönområden är ställen för rekreation och samvaro som stöder människans välbefinnande. Grönområden och grönstrukturer förbättrar också städernas förmåga att anpassa sig till de utmaningar som klimatförändringarna medför, såsom översvämningar och värmeböljor samt förlust av biologisk mångfald.